Hieronder krijg je een indruk van de inhoud van dit nummer. Wil je de artikelen lezen, dan heb je een abonnement nodig op Podosophia of op Mijn BSL Podotherapeut Totaal.
Langeafstandswandelen; de belangrijke aandachtspunten
De hedendaagse oudere wil als het even kan, niet alleen actief bezig zíjn, ze willen dat ook blijven; wandelen staat bij deze groep op nummer één. Dit artikel beschrijft de casus van een oudere dame die binnen zes weken van haar restklachten van een vorige wandelvakantie af wil zijn om pijnvrij aan haar nieuwe trip te beginnen.
Naar artikel
De handboogschieter in de podotherapeutische praktijk
Handboogschieten is een relatief kleine sport in Nederland, maar we doen op wereldniveau in de top 10 mee. Het is een sport waarbij er vanuit een stilstaande positie geschoten wordt, met de voeten vlak, zonder afwikkeling. Dit betekent echter niet dat er bij deze sporters geen rol voor de (sport)podotherapeut is weggelegd. De stabiliteit en de verdeling van het gewicht onder de voeten speelt een zeer grote rol bij de stabiele houding die nodig is bij het handboogschieten.
Naar artikel
Andere zienswijzen in de podotherapiepraktijk: ‘Bot-, pees- en spierklachten hebben te maken met eigenwaardeconflicten’
Soms heb je een patiënt met, bijvoorbeeld, achillespeesklachten binnen korte tijd volledig klachtenvrij, terwijl het bij een andere patiënt met dezelfde soort klachten maar niet wil lukken. Hoe kan dat, vraag je je dan af. Ook podotherapeut David Müskens stelde zich deze vraag. Hij kwam onder meer in aanraking met de Biologika, Touch of Matrix‑, Dorn- en Emmett-therapie. Sinds hij de inzichten uit de Biologika toepast en de aanvullende therapieën inzet, behaalt hij veel betere resultaten in de klachtbehandeling van patiënten. In dit artikel beschrijft Müskens zelf eerst enkele theoretische kaders van de Biologika en gaat hij kort in op de andere therapieën, waarna Podosophia hem enkele vragen voorlegt.
Naar artikel
Wat jou als mens motiveert
Het afgelopen jaar was anders dan alle voorgaande jaren. Mogelijk heeft de coronacrisis bijgedragen aan een bewustwordingsproces rond je eigen leven. In deze tijd van goede voornemens is het goed om jezelf eerlijk af te vragen wat je wel en niet hebt bereikt. Aan welke voorwaarden moet eigenlijk zijn voldaan voordat je echt wil veranderen? Hoe kom je in een flow en hoe kan je anderen helpen om in zo’n flow te komen? Of kan dat eigenlijk niet? Op deze en andere vragen wordt in dit artikel ingegaan.
Naar artikel
Aandacht voor het looppatroon tijdens de vroege zwangerschap
Ondergaat het looppatroon van de zwangere vrouw aan het einde van het eerste trimester veranderingen in vergelijking met het looppatroon van voor de zwangerschap? In PLOS ONE werd een artikel gepubliceerd over een onderzoek hiernaar bij 15 vrouwen die zwanger werden van een eenling. Aangetoond werd dat er significante veranderingen optreden van het looppatroon. Deze veranderingen hebben tot gevolg dat er een breder steunvlak ontstaat, waardoor de zwangere vrouw stabieler en veiliger kan staan en lopen. Tevens zijn er veranderingen die druk op de lumbale wervelkolom verminderen; daarnaast wordt het lopen energiezuiniger.
Naar artikel